Ново приложение подобрява паметта с до 50%


Учени от Университета на Торонто демонстрираха ново приложение за смартфони, наречено HippoCamera, помагащо за значително подобряване на паметта. То се явява полезен инструмент в борбата срещу болестта на Алцхаймер и други форми на увреждане на паметта.

Приложението имитира функцията на хипокампуса – дял от мозъка, отговорен за създаването и съхранението на спомените ни. При използването му потребителите преминават през две стъпки – запис на кратко видео с продължителност до 24 секунди и на съпровождащ го аудио коментар с продължителност до 8 секунди.

HippoCamera комбинира двата записа, като в новия запис видеото е ускорено, за да се впише в рамките на аудио коментара. По този начин се създава възможност за ефективен и бърз преглед на записаното събитие.

На по-късни моменти потребителите преглеждат съхранения запис, като по този начин подсилват вече съществуващите си спомени.

Проведените опити показват, че редовните потребители на приложението са били в състояние да си припомнят с почти 50% повече подробности за отминали събития, отколкото тези, които не са го използвали. Нещо повече – тези резултати са валидни дори за събития, случили се преди половин година.

Според учените ефективността на HippoCamera се дължи и на това, че тя поражда определено чувство за цел и намерение – да се съхранят наистина важните моменти от ежедневието. Това подтиква човек активно да мисли за това какво иска да си спомня и защо то е важно за него.

Приложението вече има работещи версии за мобилните операционни системи iOS и Android, но все още не е публично достъпно в официалните им пазари за приложения.


Източник и снимки: “A smartphone intervention that enhances real-world memory and promotes differentiation of hippocampal activity in older adults” by Morgan Barense et al. PNAS; HippoCamera

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори