За първи път – ИИ защитник в съдебната зала!


Изкуственият интелект сякаш прониква навсякъде в ежедневието ни и това се случва с главоломна скорост. Едно от последните му приложения ще бъде в съдебната зала!

Базиран на изкуствен интелект правен асистент, създаден от компанията DoNotPay в САЩ, е на път да съветва подсъдим в съда, като в реално време му казва какво да каже по време на цялото дело. Това е първи подобен опит в съдебната практика.

Според компанията, която запазва в тайна местоположението и името на обвиняемия от съображения за поверителност, обвиняемият е бил обвинен в превишена скорост.

Правният асистент с изкуствен интелект ще дава указания на обвиняемия чрез слушалка по време на делото. Ако не се стигне до положителен резултат, DoNotPay ще покрие всички потенциални глоби.

За използването на подобни технологии в съдебната зала все още няма никакви прецеденти, а използването на телефони и друга подобна техника почти навсякъде е силно ограничено, но компанията твърди, че е намерила място, където може да заобиколи тези правила.

Ако тази и подобни услуги намерят почва за развитие и се докажат, като надеждни, те имат потенциала да направят някои юридически услуги много по-евтини и леснодостъпни. Предизвикателствата пред това обаче далеч не са малко и само бъдещето ще покаже дали адвокатската професия ще се превърне в поредната, в която ИИ ще се впише устойчиво.


Източник: New Scientist; DoNotPay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори