Открит е нов вид ембрионални стволови клетки


Прееклампсията е заболяване, засягащо част от бременните жени. Усложненията от него, ако не е лекувано навреме, могат да доведат до сериозни усложнения за майката и плода, понякога дори фатални. Именно при изследване, засягащо причините за възникване и начините за лекуване на болестта, учени по случайност откриха непознат досега вид ембрионални стволови клетки.

Новият вид стволови клетки се явяват като своеобразен преходен етап от трансформацията на първичните стволови клетки в специализирани такива. Те са по-издръжливи и с тях се работи по-лесно. Учените считат, че с тяхна помощ ще могат да научат повече за развитието на ембриона и за причините за възникването на различни заболявания още в ембрионален стадии.

Клетките са получени по време на експеримент, при който учените са се опитвали да получат клетки, изграждащи плацентата, като използват ембрионални стволови клетки. За целта те са обработили стволовите клетки със специален протеин, наречен костен морфогенетичен протеин. За тяхна изненада обаче, вместо да образуват плацентни клетки, те се трансформирали в непознат досега вид преходни стволови клетки. Установено е, че те са и по-лесни за работа, тъй като се отглеждат по-лесно в лабораторни условия и имат по-голяма генетична еднаквост помежду си.

Откритието несъмнено ще е от голяма полза за напредъка на изследванията, свързани със стволови клетки.

Източник: http://esciencenews.com/articles/2015/04/16/new.transitional.stem.cells.discovered

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори