Голям напредък в изкуствената фотосинтеза може да бъде от полза за опазване на природата


Американски учени от Калифорнийският университет, Бъркли, постигнаха голям напредък в областта на изкуствената фотосинтеза. Последиците от откритието им могат да се окажат важни за намаляването на парниковите емисии.

Новата система е в състояние да улавя емисиите на въглероден двуокис още преди те да бъдат изхвърлени в атмосферата. След това с помощта на слънчева енергия, тези емисии се превръщат в ценни химически продукти, сред които биоразградими пластмаси, лекарства и течни горива.

Figure_1_v6

Системата е изградена от полупроводникови нановлакна, комбинирани с бактерии. Заедно те имитират естествения процес на фотосинтеза, при който използвайки слънчевата светлина, растенията синтезират въглехидрати от въглероден двуокис и вода. При процесът на изкуствена фотосинтеза обаче се синтезира ацетат, който е една от основните съставки за биосинтеза. Нановлакната събират слънчева светлина и я доставят на бактериите, които пък вършат работата по трансформацията на въглеродния двуокис.

Figure_2_v2

Увеличена снимка на част от системата от нановлакна и бактерии.

Към момента ефективността на новата система е близка до тази на растенията, но с времето учените ще могат допълнително да оптимизират процеса.

Източник: http://newscenter.lbl.gov/2015/04/16/major-advance-in-artificial-photosynthesis/

Снимка: Caitlin Givens/UC Berkeley 

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори