Нова технология чете мислите на хора, които дори не могат да мигнат!


Международен екип от учени успя  за първи път да общува с пациенти, които досега нямаха никаква възможност за комуникация с външния свят! Чрез използването на иновативна неинвазивна система за мозъчно-компютърен интерфейс, те успяха да прочетат мислите им при отговора на прости въпроси.

В рамките на изследването са взели участие 4 напълно заключени в умовете си паценти, които дори не могат да мигнат – жени на 68, 76 и 24, и мъж на 61 години. Те са били в съзнание и с работещи умове, но поради пълна парализа от години нямат никаква възможност за общуване с хората около тях.

За период от няколко седмици на пациентите са задавани въпроси, които имат за отговор „Да“/“Не“ или „Вярно“/“Невярно“ и чиито отговори вече са известни. По време на задаването на въпросите с помощта на техника, позната като функционална близко-инфрачервена спектроскопия (fNIRS), са измервани промените в кръвното налягане и насищането с кислород в мозъка на пациентите. В зависимост от това дали човек си мисли „Да“ или „Не“, се наблюдават различни нива на наблюдаваните показатели, които могат да бъдат отчетени от системата.

Веднъж след като са настроили системата към специфичните особености на всеки пациент, изследователите им задават може би най-важния въпрос, особено за хора в това състояние:

„Щастливи ли сте?“

Всеки запитан пациент многократно… отговаря с „Да“ на този въпрос!

В последствие техниката е използвана, за да могат близките им да си говорят с тях. С тяхна помощ са изготвени над 240 различни въпроса, чрез които те отново са могли да се докоснат до ума на досега откъснатите от света свои близки.

И ако това не е напредък, който ни дава всяко право да твърдим, че животът става по-хубав!


Източник: journals.plos.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори