Вече разполагаме с генетичната рецепта, която да направи доматите вкусни отново


Учени от САЩ направиха пълно ДНК декодиране на стотици сортове домати, с цел да изолират онези ключови гени, които ги правят вкусни и приятни за ядене.

В проведеното изследване учените са декодирали генома на 398 модерни, по-стари и диви домати. След това, чрез дегустация на потребители, от тях са избрали 160 образци, от които в лабораторни условия са отгледани нови домати.  Те на свой ред на сервирани на 100 души за дегустация и обратната връзка от тях е сравнена с по-рано получените геномни карти. По този начин учените са получили своеобразна генетична карта, ясно сочеща кои са онези генетични характеристики, които правят определен домат вкусен и ароматен, друг – не.

Подобна информация може да е много полезна за производителите на домати, които не разполагат с ресурси или ноу-хау за провеждането на подобни изследвания. Предстои да видим да те ще се възползват от новите данни и можем само да се надяваме, че в идните години може би ще се появят домати, които да имат вкус, аромат и консистенция… на домати!


Източник: science.sciencemag.org

Снимка: Harry Klee, University of Florida

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори