Мозъчен имплант връща слуха при деца


Нов мозъчен имплант, който директно стимулира невроните в мозъчния ствол, може да върне слуха на деца, родени без кохлеарен нерв.

В рамките на 3-годишно изследване, на 4 деца са поставени такива импланти. Поради раждането си без кохлеарен нерв, на децата не може да им бъде помогнато чрез кохлеарни импланти.

Учените считат, че привикването към новите импланти ще отнеме известно време, докато мозъка се обучи да възприема постъпващата от него информация като звук. Първоначалните резултати показват, че децата привикват с по-бързи темпове от очакваното и учените считат, че след пълно привикване, те нямат да имат проблем да водят и телефонни разговори.

Хората родени без кохлеарен нерв не могат да чуят никакъв звук, независимо колко силен е той. Дори най-мощните звуци няма да бъдат отчетени от тях като нищо друго освен вибрации по тялото. Новото устройство решава този проблем, като напълно прескача необходимостта от използване на вътрешното ухо и вместо това директно стимулира невроните на мозъчния ствол.

implant-824x549

Вижте едно от децата, 3-годишната Анджелика, 3 месеца след активиране на новия имплант:

https://www.youtube.com/watch?v=1H5FS34dGpI

Източник: http://www.futurity.org/brain-stem-implantkids-hear-857312/

Снимки: USC/http://www.futurity.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори