Масивно научно изследване заключи, че ГМО културите са безопасни за хората и околната среда


Дали генетично модифицираните организми (ГМО) са опасни или не, е сред темите, които най-често могат да разпалят остри спорове. Въпреки, че през годините няма сериозни изследвания, които да сочат, че ГМО са опасни, изглежда, че страха на хората трудно може да бъде изкоренен и темата си остава спорна. Но ново, мащабно изследване може да разсее поне част от тези съмнения.

Зад изследването стоят 20 учени, които са изследвали над 900 научни труда, свързани с ГМО културите, обхващащи последните 30 години. Казано накратко, официалното им заключение е, че няма доказателства, подкрепящи твърдението, че ГМО културите са опасни за здравето на хората или за околната среда.

Изследването е над 400 страници и е по инициатива на Националната академия на науките, инженерството и медицината в САЩ. В него още се посочва, че пред последните десетилетия е все по-трудно да се направи разлика между културите, създадени чрез конвенционална селекция и тези, създадени чрез генно инженерство. В тази връзка учените препоръчват занапред регулацията върху новите култури да се извършва, като се поставя акцент не върху начина, по който са получени, а върху притежаваните от тях характеристики.

Разбира се, колкото и да е сериозно подобно изследване, то няма да премахне отведнъж страха на някои хора. Освен това, винаги ще има и хора, приемащи всякакви конспиративни теории, макар последните да имат къс живот, както едно интересно изследване сочеше неотдавна. Но при всички положения, добре е да знаем мнението на официалната наука, което е изградено върху голите факти.


Източник: http://www.nap.edu/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори