Къде се съхраняват спомените


Къде се съхраняват спомените и каква е природата им? Изследователи от MIT мислят, че могат да хвърлят светлина по въпроса.

В експеримент, извършен преди няколко години, те успяха да демонстрират за първи път, че спомените се съхраняват в отделни мозъчни клетки. Чрез въздействие върху малка група неврони, учените успяха да накарат тестовия субект да си спомни определено събитие.

Опитите са проведени върху лабораторни мишки. Тъй като отделните неврони са твърде малки за да бъдат директно свързани с електроди, учените са използвали иновативен подход. Те са създали генетично променени мишки, чиито неврони са чувствителни към светлина. След това с помощта на микро лазер, вкаран през отвор в черепа, учените са успели да постигнат контрол върху активността на невроните, чрез излъчване на светлинни импулси към точно определени малки групи неврони.

В рамките на експеримента посредством електрически шок в мишката са насадени страхови спомени, които се съхраняват в областта на мозъка, наречена хипокампус. По-късно, чрез излъчване на светлинен импулс, учените са предизвикали същите усещания, без реално мишката да е подлагана на външно въздействие, което предполага, че е извикана същата страхова памет.

Постижението е важно, защото за първи път има ясно доказателство, че спомените са чисто физически, а не концептуални. Това знание може да се окаже от ключово значение за бъдещото лечение на различни дегенеративни и психични разстройства, които в по-голямата си част се дължат на нарушено взаимодействие между невроните.

Източник: http://news.mit.edu/2012/conjuring-memories-artificially-0322

Снимка: Nikon Small World Gallery

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори