Коензим Q10 е безполезен в ролята си на антиоксидант


Убихинонът, по-често срещан под името коензим Q10, е популярна хранителна добавка, използвана широко и в козметиката, за която е широкоразпространено схващането, че има роля на антиоксидант  и защитава клетките от щетите, причинявани от свободните радикали. Но ново изследване, извършено от учени от Университета McGill, установи, че Q10 не е важен антиоксидант и използването в тази му роля, е безсмислено.

Коензим Q10 e мастноподобно вещество, което се образува в тялото. Енергийните централи на клетките – митохондриите – го използват, за да произвеждат енергия от хранителните вещества и кислорода. Тъй като му е приписвана способността да прехвърля електрони и по този начин да действа като антиоксидант, коензим Q10 е модна диетична добавка.

След проведено щателно изследване, учените обаче не могат да видят доказателства за ролята му като антиоксидант. В рамките на изследването, те създали поколение от мишки, в които количеството на Q10 постепенно е намалявано.

Заради важната му роля за митохондриите, намаляването на Q10, очаквано е довело до тежки заболявания и смърт сред мишките. За изненада на учените, обаче се оказало, че не се наблюдава никакво увеличение на щетите на клетъчните стени, причинени от свободните радикали. Свободните радикали са молекули, страничен ефект от метаболичните процеси в организма. Попаднали в клетката, те предизвикват разрушения, промени в ДНК и с течение на времето стават причина за множество заболявания. Но Q10 както се оказва, с нищо не може да ги спре.

В същото време, изследването е полезно с това, че може да доведе до създаването на нови начини и вероятно и лекарства, стимулиращи естественото образуване на Q10 от тялото, като начин за борба с недобре функциониращите митохондрии.

Така че, следващият път, когато си купувате хранителни добавки или козметика, спокойно може да не обръщате внимание на това дали има или няма Q10 в тях. О, а също и парабени.

Източник: http://www.mcgill.ca/newsroom/channels/news/popular-antioxidant-likely-ineffective-study-finds-243263

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори