Без парабени


Вероятно онези от вас, които се интересуват от съдържанието на козметиката, която купуват, често са виждали надписа „Без парабени“. По подразбиране се приема, че парабените, каквото и да са те, са нещо нежелано. Така че…, всъщност знаете ли какво са парабените и защо много продукти се рекламират с такъв надпис?

Парабените са органични вещества, използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната индустрия. Те се използват заради добрите им бактерицидни и фунгицидни свойства.

Парабените са широко разпространени и в природата. Много плодове съдържат тяхна естествена форма, с която запазват твърдостта и свежестта си по-дълго време. След всичко казано до тук, може би се питате – защо тогава по една или друга козметика има надписи, че няма парабени? Краткият отговор е – с чисто маркетингова цел. По-дългия – четете надолу…

Парабените донякъде, но само донякъде и в много груба форма наподобяват женския хормон естроген. През 2004 г. беше публикувано изследване на жени с рак на гърдата, в което се твърдеше, че в част от туморите са открити ниски концентрации на парабени. Тъй като те бегло наподобяват естрогена, за който се знае, че играе роля при развитието на рака на гърдата, беше направено предположението, че по някакъв начин парабението също могат да имат канцерогенен ефект. Това естествено породи вълна от опасения за безопасността на продуктите, в които се използват парабени и постепенно производителите започнаха активно да отбелязват, че този или онзи продукт са без парабени, като по този начин отново ги правеха привлекателни за потребителите.

Всъщност, целият този шум… се оказа излишен. Въпросното проучване бе подробно разгледано и отхвърлено от множество учени, заради неконтролираните и непълни условия в които е проведено. Така например, в него няма данни за това какви са нивата на парабени в жените, които са в добро физическо здраве. След подробни проучвания през 2010 Научният комитет по безопасност на потребителите към ЕС излезе с официално становище по въпроса. В него беше посочено, че не са открити данни, сочещи че парабените имат канцерогенни свойства. Подобни проучвания бяха проведени и на други места по света, със същия резултат. Така че, следващият път когато си купувате козметика, можете да се тревожите за нещо друго – дали има или няма парабени в пастата ви за зъби или шампоана, не е от съществено значение.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори