Изкуствен интелект с висока точност предвижда риска от рак на белите дробове


Ракът на белите дробове е сред най-смъртоносните видове рак в световен мащаб. Един от начините за борба с коварното заболяване е навременната томография на гръдния кош.. А наскоро учени от САЩ представиха нов инструмент с изкуствен интелект (ИИ), който на база данните от извършена томография може с висока степен на точност да предвиди дали конкретния човек е застрашен от развитието на рак или не.

Наречен Сибил (Sybil), този нов инструмент е в състояние точно да прогнозира риска от развитие на рак в рамките на 1 до 6 години.

За да може да прави това ИИ е бил обучен, като са използвани данни от Националното проучване за скрининг на белите дробове (NLST) в САЩ и на тяхна база е създаден модел с дълбоко обучение.

За да създаде прогноза с висока точност, Сибил се нуждае от данните от само едно изследване и не зависи от клинични данни или анотации на рентгенолози.

За да валидират способностите на новия инструмент, учените са го тествали върху данни за почти 25 000 души, разбити на няколко групи. За немалка част от тях системата не е разполагала с никакви предварителни данни. Получените резултати варират с коефициент  на точност от  0,94 за първата година, до 0,81 за 6-годишен период, като се приема, че перфектен резултат би бил 1,0.

Учените планират да направят клинично проучване на Сибил в реални условия и да разберат как новия инструмент може да бъде в максимална степен полезен на рентгенолозите. Програмният код, стоящ зад Сибил, е предоставен на общността, което ще позволи на негова основа да бъдат да се разработват други, дори по-усъвършенствани системи.

Междувременно, докато ИИ напредне и се развие достатъчно, за да ни пази (нерядко от самите нас), ето няколко сравнително лесни препоръки на Световната здравна организация, за спазването на които има надеждно количество данни, че измеримо намаляват риска от раково заболяване:

  • не употребявайте тютюн;
  • поддържайте здравословно телесно тегло;
  • хранете се здравословно, включително с плодове и зеленчуци;
  • намалете до минимум консумацията на алкохол;
  • имайте редовна физическа активност.

Източник: Sybil: A Validated Deep Learning Model to Predict Future Lung Cancer Risk From a Single Low-Dose Chest Computed Tomography, Journal of Clinical Oncology (2023). DOI: 10.1200/JCO.22.0134

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори