След 20 години и 6000 изследвания учените са сигурни, че ГМО царевицата всъщност е полезна


Генетично модифицираните организми (ГМО) и това дали вредят или не на човешкото здраве, е тема, която с лекота води до ожесточени спорове. Тези спорове най-често са извън полето на сериозната наука, поради факта, че не едно и две (всъщност – стотици и хиляди!) научни изследвания през годините не успяха да открият доказателство, че ГМО вредят. А ново изследване дори сочи точно обратното!

Изследването е дело на италиански учени и обхваща данните на 6 000 други изследвания, извършени през последните 21 години. То е „мета-изследване“ – кумулативен анализ, при който на база данните от стотици или хиляди надеждни предишни изследвания, се правят изводи, свързани с изследването в дадена област.

Данните са категорични – през последните над 20 години ГМО царевицата е позволила в световен мащаб добивите да се увеличат с 5,6% до 24,5% в сравнение с обикновената царевица.

Освен това, ГМО царевицата има доста по-ниски нива (до 36,5%) на микотоксини – токсични канцерогенни метаболити на гъбни фитопатогени, които се образуват при прибиране на реколтата и неправилно съхранени на зърнените култури.

Това не е първото подобно изследване. Миналата година изследване, извършено от Националната академия на науките, инженерството и медицината в САЩ и обхванало данните от 900 предходни изследвания стигна до подобни резултати. Мащабното ново изследване надали ще „засегне“ любителите на конспиративни теории, както и предубедените, чието мнение не се нуждае от научни доказателства. То обаче е важно за останалите хора, които са способни на базата на проверими научни знания да имат информирани мнения и при нужда да вземат обосновани решения.


Източник: geneticliteracyproject.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори