Динозаврите… може би са пеели като птици?!


Нови изследвания хвърлят светлина върху гласовите способности на динозаврите, като показват, че анкилозавърът – едър, брониран тревопасен динозавър -, може да е звучал много по-изтънчено, отколкото се смяташе досега. Учените вече знаят това, благодарение на завършените изследвания върху първия открит напълно запазен ларинкс на нелетящ динозавър. Находката е от 2005 г. и е на около 80 милиона години.

Изследователите твърдят, че вокализацията на тези същества може да е била по-фина и мелодична от общоприетата представа досега. Изследването показва, че ларинксът на анкилозавъра в голяма степен е като на днешните птици.

На база данните от изследването палеонтолозите смятат, че древния брониран динозавър е бил способен да издава широк спектър от звуци, сред които ръмжене, ръмжене, рев… и вероятно дори чуруликане!

Изследователите се надяват, че бъдещите изследвания ще се съсредоточат върху стесняването на възможния диапазон на вокалните звуци на този, а и на други динозаври, ако късметът им се усмихне с нови така добре запазени находки.


Източник: Yoshida, J., Kobayashi, Y. & Norell, M.A. An ankylosaur larynx provides insights for bird-like vocalization in non-avian dinosaurs. Commun Biol 6, 152 (2023). https://doi.org/10.1038/s42003-023-04513-x

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори