Трансплантация на стволови клетки помогна на човек да проходи отново, след 10 години, прекарани в инвалидна количка


Благодарение на иновативно лечение мъж е способен да ходи и танцува отново, след 10 години, прекарани в инвалидна количка.

Британецът Рой Палмър, на 49 години, страда от множествена склероза в напреднал стадий, довела до загуба на контрола върху долната част на тялото му. Заради това той 10 години е в инвалидна количка. Това обаче се променя, когато се подлага на лечение, включващо трансплантация на стволови клетки.

Лечението е все още силно експериментално и се състои в трансплантирането на т. нар. хемопоетични стволови клетки. Те притежават висока степен на диференциация и най-честия източник на такива клетки е плацентарната кръв.

Целта на трансплантацията е да се направи „рестартиране“ на имунната система. А резултатите са наистина впечатляващи – само два дни след трансплантацията на клетките, пациента е започнал отново да чувства краката си. Понастоящем той отново ходи и дори танцува!

Процедурата обаче е наистина експериментална и се прави след внимателна преценка на състоянието на пациента, поради опасения от дългосрочни странични ефекти, сред които инфекции и безплодие. Въпреки тези рискове, постижението е  наистина важно, защото може да постави основите на лечение на това досега неизлечимо заболяване, засягащо комуникацията между гръбнака и мозъка.


Източник: ВВС

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори