Учени показаха лицето на човек, живял преди 5 столетия


Учени от университета John Moore в Ливърпул създадоха фотореалистична компютърна реконструкция на лицето на човек, живял преди около 500 години.

Използваните останки са открити през 2014 г. и са много добре запазени.

За да осъществят реконструкцията, учените са започнали с 3D сканиране на черепа на човека. След това използвайки техники от криминологията, както и специализиран компютърен софтуер, те са успели да възстановят лицевите мускули, меката тъкан и кожата на лицето.

Макар при създаването на крайният модел на лицето неизменно да има известна доза интерпретация, тя е неизбежна и е в рамките на разумното. Така например, за да пресъздадат детайли като цвета на кожата, дължината на косата или наличието на брада, учените са използвали знанията, добити от илюстрации на ирландци от 16-ти в. Изхождайки от тях, безименният човек се е сдобил със светла кожа, сини очи и кафява коса. След това са облекли получения модел с дрехи, подхождащи на периода, в който е живял човека.

Техники като тази могат да ни помогнат да видим отново „лицата“ на отдавна потънали в историята хора и да обогати представата ни за отминали времена…


Източник и снимка: www.rubiconheritage.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори