Търсенето на живот около далечна мистериозна звезда започна


Съвсем наскоро звездата, наречена KIC 8462852, привлече не само вниманието на учени, но и на любители астрономи и на широката общественост.

Отдалечената на почти 1500 светлинни години звезда се оказа истинска загадка. Причината – крайно необичайните, големи и нерегулярни промени в яркостта ѝ. Подобно явление досега не е наблюдавано и макар учените да имат някои предположения, все още нищо не е сигурно.

Едно от най-невероятните предложения, посрещано с най-голяма доза скептицизъм (съвсем оправдан при това!), е, че подобни промени в яркостта на звездата би имало ако около нея има изкуствено създадена структура с наистина космически размери – т. нар. Сфера на Дайсън.

Концепцията за сферата на Дайсън е създадена от теоретичния физик Фриймън Дайсън през 60-те години на 20-ти век. Той теоретизира, че една технологично напреднала цивилизация може да е в състояние почти напълно да обкръжи слънцето си с изкуствено създадени структури, образуващи своеобразна обвивка. Така те биха уловили почти всичката му енергия и по този начин биха си осигурили невъобразимото количество енергийни ресурси, от които една такава напреднала цивилизация би се нуждаела.

Нито един сериозен учен няма да избърза и глупаво да твърди, че причината за наблюдаваните аномалии са спиращи дъха извънземни структури. Но истинската наука изисква отворен и непредубеден ум, готов да приеме всяко твърдение, за което има проверими и неопровержими доказателства.

Ето защо от програмата SETI за търсене на извънземен разум, решиха да използват инструментариума си, за да „подслушват“ KIC 8462852 по-подробно. За целта учените обявиха, че ще използват системата от телескопи Allen Telescope Array.

Какво ще донесат наблюденията никой не знае. Може би те ще докажат, че водещата към момента хипотеза, че промените в яркостта се дължат на голям брой комети, ще се окаже вярната – много учени залагат на нея. А може би, може би…

Но каквато и да се окаже истината, сигурно е едно, че след като я научим, кръгозора ни за света, в който живеем ще се разшири поне с още малко…

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори