Мистериозна звезда озадачава учените и може би крие невероятна тайна


Космическият телескоп Кеплер години наред събира данни, даващи възможност на учените да откриват извънслънчеви планети, някои от които потенциално биха могли да поддържат живот. Но може би сега са на път да открият нещо още по-вълнуващо!

При наблюдението на дадена звезда, Кеплер е в състояние да засече периодичния спад в яркостта ѝ, причинен от преминаването на съществуваща планета между нея и гледната точка на наблюдателя. Така е наблюдавана и звездата KIC 8462852, отдалечена на 1480 светлинни години от нас. Но при нея е забелязано нещо, вълнуващо странно…

Когато пред подобна звезда премине планета, обичайният спад в яркостта ѝ е до 1%. Също така, това намаляване в яркостта винаги е през еднакви периоди от време и в еднаква степен. Но при KIC 8462852 това съвсем не е така!

Първо, нейната яркост периодично спада с 15 до 22%! Дори планети-гиганти като Юпитер, че и по-големи не биха превишили 1%-то затъмняване. Освен това, периодите на това намаляване на яркостта ѝ са напълно случайни и не се подчиняват на някаква видима закономерност.

Така че, астрономите са изправени пред истинска космическа загадка – какъв е този обект, въздействащ по толкова необичаен начин на яркостта на звездата?

Засега е по-ясно какво НЕ е причина тези странни наблюдения. Със сигурност причината не е в телескопа – проверено е. Също така са направени необходимите проверки, за да се елиминира възможността обработката на данните да е причина за странните наблюдения. Други възможности са по-неясни, но възможни.

Една от тях е наблюдаваното нерегулярно затъмнение да е следствие от остатъци от междупланетни сблъсъци. Подобно събитие би създало огромен брой отломъци – от миниатюрни до гигантски, както и прахови облаци. Всичко това в съвкупността си и с голямата динамика на взаимодействие между отломките, може би би могло да доведе до подобен резултат. Липсата на достатъчно светлина в инфрачервения спектър, обаче показва, че това не е много вероятна възможност.

Друго предположение е, че е възможно затъмненията да са предизвиквани от множество комети, преминаващи около звездата. Това обаче е трудно да се съгласува с досегашните наблюдения – за да намалее яркостта и с над 20% са необходими МНОГО комети.

Има и една трета и засега оставаща в сферата на фантастиката възможност, която обаче учените също са обсъдили. И тук идва интересната част – сфера на Дайсън.

Концепцията за сферата на Дайсън е създадена от теоретичния физик Фриймън Дайсън през 60-те години на 20-ти век. Той теоретизира, че една технологично напреднала цивилизация може да е в състояние почти напълно да обкръжи слънцето си с изкуствено създадени структури, образуващи своеобразна обвивка. Така те биха уловили почти всичката му енергия и по този начин биха си осигурили невъобразимото количество енергийни ресурси, от които една такава напреднала цивилизация би се нуждаела.

Звезда, около която има такава сфера, би била почти невидима във видимия спектър и би могла да се засече по инфрачервеното излъчване. А звезда, около която се строи подобна сфера… вероятно би имала нерегулярни периоди на затъмнение, в процеса на създаване на сферата. Или нещо подобно, като наблюдаваното при KIC 8462852.

Разбира се, никой от учените не твърди, че третата възможност е вярна или най-вероятна. Дори напротив – бидейки хора на рационалното мислене, те се отнасят с изключително голяма доза скептицизъм и предпазливост към подобна идея. Единственото, което могат да твърдят със сигурност, е, че KIC 8462852 е изключително интересен обект за наблюдение и че ще са необходими още изследвания, за да се разбере повече за причината за необичайните затъмнения.

А междувременно всички ние можем само да чакаме и да следим с интерес за развръзката на тази поредна космическа загадка!

Източник: http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2015/10/14/weird_star_strange_dips_in_brightness_are_a_bit_baffling.html

Снимка: soase-maelstrom

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори