Животът на Земята е започнал много по-рано от считаното досега


Изследователи от Калифорнийският университет откриха доказателство, че живота на Земята се зародил преди 4.1 милиарда години – с 300 милиона години по-рано от допусканото досега! Това означава, че животът се е появил съвсем скоро, след като планетата ни се е оформила преди около 4.5 милиарда години.

В рамките на изследването си, учените са изучили над 10 000 минерала от вида циркон, формиращи се от разтопени скали. При образуването си, те запечатват в себе си, част от околната среда и така се превръщат в своеобразна капсула на времето.

Изследвайки минералите, учените са направили на част от тях т. нар. Раманова спектроскопия – вид спектроскопия, позволяваща да се видят запечатани в минерала триизмерни молекулярни и химични структури на древни организми.

В един от минералите е открит и чист въглерод – ключов компонент на живота  – под формата на графит. Нещо повече, въглеродът е имал специфични характеристики, които са налични само ако в средата е имало действащ процес на фотосинтеза.

Mark+Harrison+graphite+image,+2015_d205175f-4a55-4ebb-b0c5-d410af72e5c1-prv

Въглерод, съдържащ се в един от изследваните минерали.

Източник: http://newsroom.ucla.edu/releases/life-on-earth-likely-started-at-least-4-1-billion-years-ago-much-earlier-than-scientists-had-thought

Снимки: Stanford/UCLA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори