Тестовете на първото хапче за дълголетие започват тази зима


Искате да посрещнете 120-я си рожден в компанията на близки и приятели? Тестовете на лекарството за дълголетие, което може би ще ви позволи да осъществите това, започват съвсем скоро!

Комисията по храните и лекарствата в САЩ даде зелена светлина за начало на клиничните тестове върху хора на първото лекарство за дълголетие. То понастоящем се използва при страдащи от диабет и е известно под името metformin. А сега учените считат, че то е в състояние и да удължи човешкия живот.

Metformin-ът е широко използвано лекарство за контрол нивата на кръвната захар на болните от диабет тип 2. Но изследване от 2014 показа интересен „страничен“ ефект – то увеличава продължителността на живота. Разликата е статистически значима и е привлякла вниманието на учените. Те считат, че това неочаквано действие на лекарството се дължи на факта, че то освобождава допълнителни количества кислородни молекули вътре в клетките и по този начин повишава устойчивостта им към вредни влияния.

За да проведат клиничните тестове, учените в момента събират около 3000 доброволци на възраст между 70 и 80 години. Крайната цел на тестовете, е да се създаде ваксина против остаряване, която да забавя естествените процеси на стареене. Забавянето на стареенето би имало голямо отражение не само върху продължителността на живота, но и върху възникващи с възрастта здравословни проблеми, като загуба на мускулна маса, на зрение или Алцхаймер.

Източник: http://www.medicaldaily.com/want-live-forever-trials-drug-believed-slow-down-aging-process-will-begin-next-winter-363508

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори