На международна среща учените решиха, че изследванията и промяната на човешки гени трябва да продължат


Изследванията, свързани с промяна човешки гени са важни и трябва да продължат, но без да водят до предаването на промените на идните поколения. Това решиха учени на състояла се специална среща.

Срещата, на която са присъствали представители на Националните академии на науките и медицина от САЩ, Академията на науките на Китай и Кралското общество от Великобритания, е проведена с цел да се обсъди посоката, в която трябва да поемат генетичните изследвания и интервенции през идните години.

Последните няколко години сме свидетели на ускоряващо се развитие на генното инженерство и възможностите за пренареждане на генома чрез достъпни и относително лесни инструменти като CRISPR/Cas9. Възможностите за интервенция вече са достатъчно напреднали и може да се мисли и за отстраняване на генетични увреждания чрез подобна промяна. Така например, през идната година компанията Sangamo BioSciences започва клинични изпитания на замяната на дефектен ген при възрастни хемофилици.

Засега обаче, повечето учени се въздържат от започването на генетични интервенции върху клетки, които предават генетична информация на бъдещите поколения. Това не означава, че те са наложили мораториум или възбрана, а че преди всяка подобна интервенция трябва да се проведат много сериозни и задълбочени изследвания и да се вземат предвид всички потенциални рискове, свързани с предаването на веднъж променени гени на идните поколения.

Източник: http://nationalacademies.org/gene-editing/Gene-Edit-Summit/index.htm

Снимка: WILDPIXEL/ISTOCKPHOTO

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори