Китай драстично намалява парниковите емисии до 2020 година


Китайските представители на провеждащата се в момента среща COP21, на която има представители на почти 200 страни, събрали се да обсъдят и приемат спешни мерки за борба с нежеланите климатични промени, обявиха че страната им ще намали парниковите емисии от енергийния сектор с 60% до 2020 година.

Понастоящем именно Китай е страната, която е отговорна за изхвърлянето на най-големи количества парникови газове. Успешното изпълнение на този план определено ще има глобални последици, при това благоприятни такива. Планът е много амбициозен, а времето е малко. За сравнение, вторият най-голям замърсител – САЩ – има план да намали парниковите емисии едва с 1/3 и то до 2030.

Сред плановете на Китай влиза и това до 2030 20% от енергийните нужди да се задоволяват от възобновяеми източници, както и да намали чувствително топлоелектрическите централи, използващи въглища, които освен с парникови газове, силно замърсяват атмосферата и с фини частици, излагането на които води до сериозни дихателни заболявания.

Можем само да се надяваме, че примерът на Китай ще бъде последван и от останалите страни. Все пак, една Земя имаме и ако продължаваме така, тя няма за дълго да остане уютното място, благоприятно за живот, което сега познаваме…

Източник: http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/02/china-says-it-will-cut-power-sector-emissions-60-by-2020

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори