Нов вид текстил помага в борбата с горещините


Изследователи от Училището по молекулярно инженерство към Университета в Чикаго са разработили нов носим текстил, който може да помогне на хората да издържат на екстремната топлина, причинена от глобалните климатични промени. Техните открития разкриват потенциала на този текстил значително да намали здравните рискове, свързани с топлината и да намали зависимостта от климатични инсталации.

Новият плат е със структура, която способства отразяването и разсейването не само на светлина във видимата част на спектъра, но и на инфрачервеното лъчение. Това го прави особено подходящ за употреба в градска среда, където немалка част от топлинното въздействие е под формата на инфрачервено лъчение, идващо от сгради, настилки и превозни средства.

При проведени тестове новият текстил показва, че е способен да поддържа с до 16 °С по-ниска температура от обичайните материи, използвани за летни дрехи. Тези впечатляващи резултати предполагат, че той може да изиграе ключова роля в предотвратяването на топлинно свързани хоспитализации и смъртни случаи, които са нараснали поради увеличаващите се температури.

Освен за дрехи, изследователите предвиждат по-широки приложения за новото си изобретение — в строителството и съхранението на храни. По-дебела версия на материала, подобрена с полиетиленов слой, може да бъде приложена върху сгради и превозни средства, намалявайки вътрешните температури и нуждата от климатични инсталации. Това може значително да намали както енергийните разходи, така и въглеродните емисии, свързани с охлаждането. Също така, може да се използва за транспортиране и съхранение на бързоразвалящи се храни.


Източник: Ronghui Wu et al.; Spectrally engineered textile for radiative cooling against urban heat islands. Science 384,1203-1212(2024). DOI:10.1126/science.adl0653

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори