Тази планета е толкова тъмна, че „изяжда“ над 90% от падащата върху нея светлина!


Вечна нощ в едната половина и вечен ден в другата. Слънцето е толкова изпепеляващо близко, че планетата е с формата на яйце. В светлата половина е толкова горещо, че атмосферата е изпълнена с атомен водород, като на звезда, а в тъмната има водни изпарения. И планетата е плашещо черна – над 90% от падащата върху нея светлина никога не намира пътя си обратно. Ще кажете – няма такова място! И… ще сгрешите! Защото това по-горе бяха част от характеристиките на WASP-12b – извънслънчева планета, отстояща на 1400 светлинни години от Земята!

Планетата е открита през 2008 г. и спада към типа, познат като „горещ Юпитер“ – газови гиганти, често десетки пъти по-големи от Юпитер. WASP-12b е около 40 пъти по-масивна от Юпитер. Тя също е 46 пъти по-близо до слънцето си, отколкото Земята до нашето и една година там минава за по-малко от… един земен ден.

Тъй като WASP-12b има синхронно въртене, тя винаги „гледа“ с една и съща страна към централното си светило, докато другата и страна е в условията на вечна нощ.

 

Друга странна особеност на планетата, е това, че тя е изключително тъмна. Всъщност, над 94% от попадналата светлина никога не се отразява обратно! Учените предполагат, че това се дължи на изключително високата температура на светлата ѝ страна (2600 °С), заради която съдържащият се в атмосферата ѝ водород се превръща в атомен водород – картина, типична много повече за звездите с ниска маса, отколкото за планета.

 

Наистина странна планета!


Източник: iopscience.iop.org

Снимка: NASA, ESA, и G. Bacon (STScI)

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори