Тази жаба има… светещи кости!


Brachycephalus ephippium е жълтеникава малка жаба, обитаваща планинските райони в югоизточната част на Бразилия. Наглед обикновеното животинче обаче крие една тайна – костите му излъчват светлина!

Изненадващото откритие е направено наскоро, когато учени изучаващи комуникацията на вида, установили, че по време на размножителния си сезон жабите всъщност не могат да чуят „песните“ си. Това навело учените, че може би тези жаби  са в състояние да използват друг начини на комуникация. И най-неочаквано, оказало се, че когато жабите са осветени с ултравиолетова лампа, гърбовете и главите им светят силно.

Учените са установили, че излъчваната светлина всъщност не идва от кожата. Светлината се излъчва от костни образувания в тялото на жабата. И там, където кожата е най-тънка по тялото им (около 7 микрометра), излъчваната от костите светлина прозира навън.

Учените не са напълно наясно за какво точно се използва това необичайно умение. Възможно е те да бъдат използвани освен между представителите на вида и за предупреждение на потенциални хищници – Brachycephalus ephippium е отровен вид.


Източник: Phys.org

Снимка: NYU Abu Dhabi Postdoctoral Associate Sandra Goutte

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори