Създадоха организъм със синтетичен, изцяло пренареден геном


Британски учени съобщиха за успешното създаване на първия жив организъм с напълно дизайнерска ДНК.

В рамките на около 2 години учените са успели да прочетат и неузнаваемо да пренаредят ДНК на бактерията Escherichia coli (E coli), след което са създали клетки със синтетична версия на променения геном.

Изкуственият геном съдържа 4 милиона базови двойки – единиците на генетичния код, познати като гуанин (Г), аденин (А), тимин (Т) и цитозин (Ц). Ако се отпечата на стандартни страници А4, този код ще се разпростре на 970 страници, което автоматично го прави най-големия, създаван от учените досега.

Лабораторно създаденият организъм е много подобен на бактерии, срещащи се в почвата и в човешките черва, но съдържа по-опростен набор от генетични инструкции. За разлика от естествените си сродници, той е малко по-дълъг и расте с по-бавни темпове. Тези различия обаче не се отразяват на способността му да оцелява.

Постижението е важно поради няколко причини. На първо място, то ясно показва, че животът е възможен дори и при ограничен генетичен код. Не по-малко важен е фактът, че чрез него се полагат основите на бъдеще, в което лабораторно създадени организми могат да бъдат използвани за специфични нужди, сред които например създаване на нови лекарства или материали с подобрени качества.


Източник: MRC Laboratory of Molecular Biology

Снимки: Handout; Larissa Ulisko

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори