Съживиха бактерии от времето на динозаврите


Учени успяха да върнат върнат обратно към живот бактерии на 100 милиона години, след като им осигуриха благоприятна среда в лабораторни условия.

Бактериите са просъществували в латентно състояние на дъното на Тихи океан, близо до Австралия, от около 100 милиона години. През това време те са разполагали с изключително малки количества кислород и хранителни вещества, нужни за оцеляването им. И все пак, веднъж попаднали отново в благоприятна среда, те не само са се активирали, но и не са показали признаци на никакво неблагоприятно въздействие от страна огромния времеви период, през който са били почти напълно замрели.

Генетичен анали на бактериите показва, че те са доста разнообразни и спадат към 10 различни главни групи, някои от които са често срещани в други части на океана.

Откритието е важно и за учените, търсещи признаци за живот извън родната ни планета. Възможно е въпреки суровите условия на повърхността, дълбоко под нея да съществува бактериален живот, запазил се по подобен начин.


Източник: Morono, Y., Ito, M., Hoshino, T. et al. Aerobic microbial life persists in oxic marine sediment as old as 101.5 million years. Nat Commun 11, 3626 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-17330-1

Снимка: JAMSTEC

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори