Нидерландия предостави най-голямата държавна субсидия за клетъчно селско стопанство


Лабораторното отглеждане на животински продукти (месо, млечни протеини) директно от животински и микробни клетки, е сравнително нов отрасъл, често наричан клетъчно селско стопанство, който през последните няколко години отбелязва значителен напредък. Една от страните, в които това се случва с най-бързи темпове, е Нидерландия. Правителството обяви, че ще инвестира в тази област значителни средства – нещо, което може да превърне страната в пионер по отношение на този отрасъл.

Държавните власти ще отпуснат безвъзмездни средства в размер на 60 милиона €, а освен тях се предвижда и допълнително съфинансиране от 25 милиона €. Помощта е част от Нидерландския национален фонд за растеж, който е насочен към проектни инвестиции в три области с най-голям потенциал за устойчив икономически растеж до 2025 г.

Прогнозите са, че до 2050 г. освен икономически, ще се осигурят ползи за климата, околната среда, както и за здравето на населението.

В страната вече има местна компания, която преди няколко месеца представи първите си лабораторни отгледани колбаси, които трябва да се появят на пазара в рамките на следващите 3 години.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори