Страхотна панорама от Марс!


В първите дни на 2015 марсоходът Opportunity успя да направи страхотна панорама от ръба на кратер. Изгледът, който е сниман от височина 135 метра над околните равнини разкрива красив изглед от Марс.

opportunity-rover-mars-panorama

Представители на NASA споделиха, че този изглед е един от най-хубавите, направени и изпратени от марсохода за почти 11 годишното му приключение на Марс.

Opportunity кацна на Марс през вече далечната 2004 с цел да търси доказателства за съществуването на вода в миналото на планетата. Оригинално мисията му беше предвидена да е само няколко месеца, но упоритото роботче вече почти 11 години работи неуморно. За това време то е изминало почти 42 километра, повече от всеки друг наземен космически апарат в историята.

Дългите години служба в неблагоприятни условия си казаха думата и отскоро Opportunity има проблеми с част от паметта си. Машинката обаче все още е работоспособна и учените в момента работят по решение, което ще им позволи да преодолеят проблемите с паметта и да продължат да получават вълнуващи данни от Марс.

Източник: http://www.space.com/28223-mars-rover-opportunity-crater-photo.html

Снимка: NASA/JPL-Caltech

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори