Стивън Хокинг, най-ярката звезда на съвременната космология, почина на 76 години


„Колкото и труден да изглежда животът, винаги има нещо, което можеш да направиш, в което можеш да успееш. Щом има живот, значи има надежда“

Стивън Хокинг, един от най-великите учени на цивилизацията ни, почина на 76 години.

Велик учен и изключителен човек, той страдаше от тежко заболяване – амиотрофична латерална склероза (АЛС) -, което постепенно го парализира до степен, в която не може дори да говори, без помощта на сложна апаратура. Лекарите установяват, че е болен от АЛС още през 60-те години на миналия век и шансовете му за по-дълъг живот не са добри – страдащите от толкова тежка форма на АЛС обикновено умират още в младостта си. Но не и Стивън Хокинг. Вместо да се предаде, той започва изключителна научна кариера, която сякаш му дава сили да продължи напред още много десетилетия!

Основните области, в които Хокинг работи, са космологията, квантовата механика и теорията на струните. Неговите научни трудове по математически начин доказват, че Вселената води началото от разширяването на една-единствена сингулярна точка във времето и пространството – т. нар. Голям взрив.

Друг негов основен научен принос са знанията ни за черните дупки – тези мистериозни космически чудовища, имащи такава плътност и гравитационно привличане, че дори светлината не може да избяга от тях! Именно Хокинг доказва, че черната дупка… всъщност не е напълно черна, а е способна да излъчва енергия под формата на елементарни частици – т. нар. Лъчение на Хокинг. През десетилетията, изминали след неговите научни теории, наблюденията постепенно потвърдиха предсказаното от него.

Научната общност и светът ще чувстват липсата на Човека Стивън Хокинг. А завещанието, му под формата научните му трудове и вдъхновяващия му дух, ще станат част от развитието ни като една велика цивилизация!

Рационален до самият си край, той остана верен на думите си: „Няма рай или задгробен живот за счупените компютри; това е просто приказка за онези, които се боят от мрака“. Стивън Хокинг няма защо да се бои – той е светлината, която може да прогони и най-дълбоката тъмнина!


Снимка: Andrew Parsons/PA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори