Първият парализиран пациент, лекуван със стволови клетки, вече може да движи горната половина на тялото си!


След претърпяна тежка автомобилна катастрофа, Kristopher Boesen е тежко контузен и напълно парализиран от врата надолу. За младежът, чиито живот се е преобърнал буквално за миг, подобна перспектива е, меко казано, мрачна. Но благодарение на невероятният напредък в медицината, той сега отново може да се движи частично и дори надеждата за пълно възстановяване не е нереалистична!

През април тази година Kristopher премина първото в света експериментално лечение на парализа със стволови клетки. То беше извършено  в Китай.

Процедурата се състоеше в инжектирането на 10 милиона ембрионални стволови клетки  директно в гръбначния мозък на пациента. И резултатите от това са удивителни, дори за учените, които пряко са участвали в лечението!

Само 3 седмици след инжектирането на стволовите клетки Kristopher е показал първите признаци на леко раздвижване, а 2 месеца по-късно той вече е имал възможност да говори по телефона, да си напише името и да се придвижва с помощна на инвалидна количка!

Понастоящем наблюдението на Kristopher продължава и той, и лекарите са оптимистично настроени, като не изключват възможността да проходи отново!

Понастоящем в много страни изследванията и манипулациите със стволови клетки са дотолкова строго регулирани, че почти се осакатява прогреса в тази област. Причините за това обикновено са от морално и/или религиозно естество – много хора не се чувстват комфортно от идеята да се използват ембрионални стволови клетки, въпреки че те се получават от дарени яйцеклетки, които биват оплодени в лабораторни условия. Но ако оставим тези спорно основани задръжки настрана, лечението със стволови клетки, комбинирано с генното инженерство и особено техниката за генно редактиране, известна като CRISPR-Cas9, все по-често се явяват като надеждно средство за лечение дори и на най-тежки заболявания и увреждания на човешкото тяло.


Източник: news.usc.edu

Снимки: Ricardo Carrasco III; Greg Iger

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори