Растение… изпраща е-поща при засичане на експлозиви!


Спанакът е едно полезните растения – нещо, в което анимационния герой Попай ни убеждава от години. А сега учени от Масачузетския технологичен институт превърнаха това растение и в животоспасяващ сензор! Екип учени успя да използва растението така, че когато в околната среда се появяват и най-леки следи от химични съединения, характерни за експлозивите, растението ги засича и с помощта на специална система, изпраща е-поща, с която прави ранно предупреждение за опасността!

В разработената система към растението има прикрепени 2 нановъглеродни тръбички. Те са вкарани в листата на растението, в слоя, наречен мезофил – отговорен за фотосинтезата. Едната от тръбичките излъчва постоянен флуоресцентен сигнал, който се използва за базова линия при наблюдението. Другата тръбичка изпраща такъв сигнал само когато засече молекула от свързани с експлозивите химични съединения. Спанакът е способен да засича и най-малки количества от подобни съединения с кореновата си система. След втората тръбичка започне да излъчва флуоресцентни сигнали, те се засичат от стояща наблизо инфрачервена камера. Тя от своя страна предава тази информация на миниатюрен компютър, с големината на смартфон, който изпраща съобщение по е-поща.

Може би не е далече денят, в който растенията в полето или градината ще могат да ни „казват“ за тази и други опасности или да ни предават друга интересуваща ни информация!


Източник: news.mit.edu

Снимка: Christine Daniloff/MIT

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори