Най-ранните пеперуди на Земята са живели в свят без цъфтящи растения


След анализ на множество вкаменелости от северната част на Германия, палеонтолози определиха откритите в тях останки от древни пеперуди на около 200 милиона години – най-старите, известни досега. Но първите цъфтящи (покритосеменни) растения са се появили едва преди 140 милиона години. В такъв случай… с какво са се хранели те?

По времето на най-древните пеперуди не е имало покритосеменни растения. Но е имало голосеменни. А те отделят малки капчици сок по време на опрашването си. Ако  тогавашните пеперуди са имали хоботи, подобно на днешните си наследници (засега вкаменелостите не позволяват да се установят такива детайли), може би те са изсмуквали тези капчици. Те са подобни на нектара и биха били леснодостъпен източник на енергия за пеперудите. С появата на покритосеменните растения, пеперудите са се преориентирали към тях.

Допълнително в изследването си учените предлагат обяснение кое би наложило челюстите да еволюират в хоботче при пеперудите. Късният Триас (период от геоложката епоха Мезозой) се е характеризирал с горещ и сух климат. В условията му хобота се е оказал ефикасна еволюционна техника за по-бързо набавяне на изгубените течности в организма.


Източник: advances.sciencemag.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори