Светът стана свидетел на първата снимка на черна дупка!


Може би нищо в космоса не е така мистериозно, непонятно и дори плашещо, като черните дупки. Родени от смъртта на свръхмасивни звезди, те свиват невъобразимо количество материя в относително малък обем, създавайки толкова силно гравитационно поле, че дори светлината не може да избяга от него.

През 2017 телескопът Event Horizon направи „снимка“ на две черни дупки. А сега, след 2 години и неуморния труд на повече от 200 учени, човечеството за първи път видя, нещо считано за невъзможно! Снимка на черна дупка! Вижте я – това е исторически момент не само в областта на астрономията но и в разбирането ни за Вселената!

Гледате истинско чудовище с маса над 6 МИЛИАРДА пъти по-голяма от тази на Слънцето! Черната дупка се намира в галактиката М87.

Яркият „огнен“ пръстен, който се вижда на снимката, всъщност е т. нар. хоризонт на събитията – областта, след която дори светлината не може да се измъкне от чудовищната сила на черната дупка.

Черната област в средата… е буквално отвъд нашите разбирания. Там се намира самата черна дупка. Може да се каже, че гледаме буквално в непозната бездна, в място, което предизвиква дори и най-будните умове.

Постижението е меко казано историческо. 200 години бяха необходими на човечеството, за да развие инструментариума, необходим за заснемането на нещо, което някои не вярваха, че може да бъде видяно. Огромно постижение, което ни ускорява по пътя на по-пълното разбиране на Вселената ни. И най-хубавата част – снимката почти напълно съвпада с направените симулации, основаващи се на теориите!

От ляво на дясно: истинската снимка на черната дупка в М87; компютърна симулация, основана се на теориите; компютърна симулация, съобразена с онова, което би могло да се види с помощта на телескопа.

 

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори