Първите цялостни изкуствени сърца са вече реалност


Първите имплантирани цялостни изкуствени сърца станаха факт, след като само в рамките на няколко дни двама пациенти — един в САЩ и друг в Италия — получиха по едно такова.

Сърцата са продукт на френската компания Carmat и са създадени от комбинирането на синтетични и биологични материали.

Изкуственото сърце има две камери, разделени с мембрана — една за кръв и една за хидравлична течност, както и четири клапи. Мембраната и клапите са направени от биологичен материал от кравешко сърце. Моторизирана помпа използва хидравличната течност за да премества мембраната, която от своя страна пропуска кръвта. Вградени в сърцето сензори следят състоянието на човека и нагаждат кръвния поток спрямо текущите нужди на организма — например при спорт, той ще се увеличи, докато при спокойно състояние ще е по-слаб.

Сърцето е с тегло от 900 грама, което е почти трикратно на това на истинското сърце. Освен това към него има външен комплект с тегло от около 4 кг., включващ контролер, торба с хидравлична течност и два комплекта батерии.

Двете трансплантации са успешни и лекарите ще следят състоянието на пациентите. Това ще позволи да се направи оценка на приложимостта им както за временни цели, до осигуряването на истинско сърце, така и за постоянно.


Източник и снимки: Carmat

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори