Първият игрален филм, написан изцяло от изкуствен интелект, е факт!


През последното десетилетие, развитието на изкуствения интелект (ИИ) е с все по-ускоряващи се темпове. ИИ вече е способен да побеждава и най-големите майстори в логически игри като Шах и Го; налага се с лекота над тактически експерти при военни симулации; шофира автомобили; обслужва клиенти в магазини; твори музика; създава нови научни теории и още, още… А сега към възможностите му се добави… и да създава сценарии за филми!

Неотдавна филмовият творец Oscar Sharp и специалиста по ИИ Ross Goodwin представиха кратък филм, озаглавен „Sunspring“. Интересното при него e това, че е първият филм, чиято история е написана напълно самостоятелно от ИИ! Машинният ум е изследвал множество сценарии от игрални филми и поредици от 80-те и 90-те години на миналия век. Сред заглавията служили като основа на самообучението му, са били „Блейд Рънър“, „Ловци на духове“ и всички епизоди на „Досиетата Х“. Резултатът… е труден за гледане и разбиране филм, без някаква ясна история или връзка между героите и взаимодействията им. Постижението обаче наистина е забележително и бележи още една крачка към създаването на ИИ, способен на креативно мислене.

https://vimeo.com/163231976

В неотдавнашно интервю известният киноорежисьор, сценарист и актьор Вернер Херцог заяви, че не само сега, но и след 4 500 години машина не би могла да създаде по-хубав филм, отколкото той е способен да направи. Засега изглежда, че няма защо да се притеснява дали машинен ум ще го задмине. Но при текущите темпове на развитие, може би този 4 500-годишен срок е леко преувеличен. Само бъдещето ще покаже…

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори