Скоро ще бъде направена първата снимка на черна дупка


Телескопът Event Horizon скоро ще започне заснемането на черната дупка, стояща в центъра на Млечния път. Ако опитът успее, учените за първи път ще могат буквално да видят с очите си едно истинско космическо чудовище!

Event Horizon всъщност не е единичен телескоп, а е съвкупност от разпръснати по целия радиотелескопи. Чрез синхронизиране работата им, се получава един гигантски виртуален радиотелескоп, с който учените ще могат да достигат отдалечени обекти. А подобна мощ ще им е необходима – макар, че масата на черната дупка се изчислява на поне 4 000 000 слънчеви маси, нейния диаметър от 20 милиона км. на фона на 26 000 светлинни години разстояние от нас, я правят мъчен обект за откриване. Екипът учени прави аналогия, като сравнява това с наблюдението на грейпфрут оставен на Луната от Земята!

Наблюденията ще започнат в началото на април, но може да измине повече от година, преди резултатите да бъдат готови. Но дотогава учените, опирайки се на теориите имат поне основна представа какво се очаква да видят:

Базирайки се Общата теория на относителността на Айнщайн, учените очакват да видят отрязък от светлина на фона на безпрогледен мрак. Светлината ще идва от космически газ и прах, преди да бъдат завинаги погълнати от черната дупка.

Остава да почакаме търпеливо около година, преди да получим най-близкото нещо до първата снимка на черна дупка!


Източник: www.bbc.com

Снимка: HOTAKA SHIOKAWA/CFA/HARVARD

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори