Противниците на ГМО храните се оказват много по-малко запознати с материята, отколкото смятат, че са, сочи ново изследване


Хората, които са най-големи противници на ГМО храните обикновено са тези, имащи най-малко научни познания по темата. Това сочат данните от ново изследване, проведено от учени от университети в САЩ и Канада.

В рамките на изследването да интервюирани над 2000 европейци и жители на САШ относно отношението им към ГМО храните. Интервюираните е трябвало да посочат доколко смятат, че са запознати  с материята, по която дават мнение, след което тяхната самооценка е проверявана обективно чрез конкретни въпроси от общо научно и от генетично естество.

Един от главните получени резултати от изследването е, че най-яростно заклеймяващите ГМО храните имат най-висока самооценка за познанията си… и същевременно най-ниски реални научни познания.

Сериозната наука от години отново и отново потвърждава, че ГМО храните трудно могат да бъдат описани като опасни или вредни. Човечеството от хилядолетия насам променя не една и две култури до неузнаваемост, някои култури дори сами се превръщат в ГМО, интегрирайки бактериална ДНК в себе си.

Упражняването на свободно мнение по един или друг въпрос е хубаво нещо. Но е добре, когато то касае неща от научно естество, да бъде едно информирано и образовано мнение, което е резултат на задълбочено, непредубедено и обективно вникване в съответната материя и приемане на фактите такива, каквито са, а не такива, каквито биха ни харесали.


Източник: Washington University in St. Louis

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори