Преди милиарди години Млечният път вероятно е погълнал друга галактика


Астрономи от Институт по астрофизика на Тенерифе, Испания, публикуваха ново изследване, за което вярват, че хвърля повече светлина върху процесите, довели до образуването на нашата галактика такава, каквато я познаваме днес. Данните им дават основание да предположат с висока степен на сигурност, че ранния Млечен път е погълнал друга галактика-джудже – събитие, последиците от което все още могат да бъдат наблюдавани и днес.

Преди да достигнат до горният извод, учените подробно са изучили местоположението, яркостта, състава и разстоянието до около 1 милион звезди в галактиката ни. С обобщаването на данните е станало ясно, че в Млечния път има, най-общо погледнато, 2 групи звезди. Те са на еднаква възраст, но едната група се движи по-хаотично – свидетелство за сблъсък с друга галактика.

Сблъсъкът между двете галактики се е случил преди около 10 милиарда години. Макар думата „сблъсък“ да създава асоциации за по-катастрофално събитие, всъщност повечето пъти, когато две галактики се срещнат, те се сливат в продължение на милиони години. В далечно бъдеще Млечният път ще се срещне със съседната ни галактика Андромеда и двете ще формират една нова, по-голяма галактика.


Източник: Nature Astronomy

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори