Първата снимка на черна дупка получи ново подобрение


През 2019 г. астрономите извършиха нещо, което звучеше почти невъзможно – направиха първата снимка на черна дупка. Макар и неясна, тя за първи път показа как изглежда това иначе невидимо чудовище, тежащо 6 милиарда пъти повече от Слънцето и криещо се в галактиката М87. А сега те успяха допълнително да подобрят снимката, като добавиха към нея информация и за това, как магнитните полета се държат в близост до черна дупка.

Подобрената снимка съдържа в себе си изглед на черната дупка в поляризирана светлина. Нейните вълни имат различна ориентация и яркост, в сравнение с тези на неполяризираната светлина.

Наличието на поляризирана светлина около черната дупка е признак за съществуващи силни магнитни полета, намиращи се близо до хоризонта на събитията.

Това е първият случай, в който учените успяват да направят измервания на поляризацията толкова близо до ръба на черна дупка.

За да получат новата снимка, астрономите са използвали 8 различни телескопа, разпръснати по света, но работещи като един огромен виртуален телескоп наблюдаващ небето в поляризирана светлина.


Източник и снимка: Space.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори