Опашка от пернат динозавър бе открита запазена в кехлибар


Учени обявиха, че за първи път са се натъкнали на запазена опашка от динозавър, обвита в кехлибар. Опашката е на бебе-динозавър, от вид живял преди почти 100 милиона години. И има запазени пера!

Находката е открита напълно случайно… на пазар в Мианмар. Търговецът първоначално е смятал, че в кехлибарът се съдържат остатъците от някакво древно растение. Но последващият анализ е показал категорично, че става дума за опашка на динозавър, познат на науката като целурозавър. С големината на врабче, малкият целурозавър всъщност е много близък роднина на така известните тиранозавър рекс и велосираптор. Възрастните целурозаври са достигали размери близки до тези на съвременния щраус.

Находката е изключително интересна с това, че по запазената в кехлибара опашка има ясно видимо оперение! Изследването ѝ е показало, че отгоре тя е била кафява, а долната ѝ страна е била в бял цвят.

Късметлийската находка ще помогне на учените по-добре да изучат тези древни животни. Тя също е в унисон с все по-широко приеманата от учените идея, че ако не всичките, то немалка част от динозаврите са били поне частично покрити с оперение.


Източник: www.cell.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори