Откриха точното местоположение на модула Филе върху кометата 67-Р!


Когато през ноември 2014 г., след 10-годишно пътуване космическият апарат Розета достигна кометата 67-Р Чурюмов/Герасименко и успя да приземи върху повърхността ѝ спускаемия модул Филе, това беше един от най-големите космически успехи на човечеството. За първи път успяхме да видим отблизо един напълно чужд свят, част от началото на Слънчевата система!

Но както се случва при всяка сложна мисия – не всичко протече по план. Вместо да се приземи стабилно, Филе отскочи от повърхността на 2 пъти, след което се приземи и изпрати сигнал до Земята. Скоро след това се разбра, че местоположението му е неизвестно и очевидно неблагоприятно, и слънчевите му панели не могат да осигурят необходимата енергия на модула. Това доведе до бързото изразходване на батерията му и връзката с него беше загубена само след 57 часа работа.

Учените така и не успяха да определят точно къде е кацнал Филе. Досега!

Преминавайки само на няколко километра от повърхността на кометата, на 2-ри септември космическият апарат Розета най-сетне успя да заснеме Филе!

philae_01

Philae_close-up

На снимката ясно се виждат 2 от 3-те му крака, както и част инструментите на модула:

philae_02
От снимката се вижда на колко неблагоприятно място се е приземил Филе. Това обяснява и липсата на достатъчно слънчева светлина за неговите панели.

Но дори за тези малко повече от 2 дни работа, Филе осигури на учените безценни данни, които ще бъдат изучавани вероятно десетилетия наред. Тъй като кометата все повече и повече се отдалечава от слънцето, енергията, необходима за нормалното функциониране на Розета, скоро няма да е достатъчна. Поради тази причина учените планират на 30-ти септември 2016 г. да приземят завинаги Розета върху повърхността, чрез контролирано плавно спускане. Надеждите са, че в този финален акт на историческата мисия Розета за последен път ще може да заснеме и изпрати невиждани досега кадри и за един последен път ще ни даде знания за далечния свят на 67-Р/Чурюмов-Герасименко. Един достоен завършек на една славна мисия!


Източник и снимки: www.esa.int

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори