Откриха подземно езеро с течна вода на Марс!


Радарни данни, събрани от европейската космическа мисия Марс Експрес, сочат че под южния полюс на Марс се крие езеро с течна вода!

През изминалите десетилетия търсенето на вода Марс даде много косвени резултати в подкрепа на наличието ѝ. Бяха открити древни речни системи и минерали, които могат да се образуват само при наличието на вода в течно състояние.

Но тъй като условията на Марс са се променили драстично през дългата история на планетата, днес учените насочват усилията в търсенето на вода под повърхността. И за първи път имат данни, които недвусмислено сочат, че в дори сега на Червената планета има вода в течно състояние!

Данните са получени чрез радарно сканиране, при което от космически апарат в орбита около Марс са изпратени радарни импулси към повърхността на планетата. След това са измерени времето, за което те са се отразили и върнали обратно, както и силата им. Тъй като свойствата на материята оказват влияние на отразения сигнал, учените са в състояние да изготвят подземна топографска карта и същевременно да имат много точно предположение за материята там.

Данните сочат, че под южния полюс на Червената планета има около 20-километрова широка зона, която има много ярко радарно отражение. Анализирайки свойствата на отразения сигнал и вземайки предвид слоестата структура и температурите на полюса, учените са на мнение, че това което виждат, е подземно езеро с течна, солена вода, дълбоко поне няколко десетки сантиметра. Към настоящият момент учените не са сигурни за истинската дълбочина на езерото, тъй като наличните данни не са достатъчни за точното ѝ определяне.

Това е много вълнуващо откритие, което допълнително засилва шансовете един ден на Марс да бъде открито доказателство за минал или настоящ микробиален или по-сложен живот.

На родната ни планета също имаме подобни подземни образувания, като например езерото Восток, открито на 4-километрова дълбочина под Антарктика. На Земята са известни микроорганизми, които са в състояние да процъфтяват в условията на изключително ниски температури на водата и вечен мрак. Дали е възможно да има подобен живот и в ледените, и вероятно силно солени марсиански води? Засега не знаем това. Но търсенето продължава!


Източник и снимки: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори