Откриха динозавър с „Мохок прическа“


По времето на динозаврите в древна Патагония е имало един, който се е отличавал дори по тогавашните стандарти. Аржентински учени откриха останките на динозавър с твърде необичаен вид – големи костни шипове, стърчащи от врата му – съвсем като интересната прическа тип „Мохок“.

Странното 9-метрово създание спада към семейството на завроподите и е бродило в Патагония преди около 140 милиона години.

Учените не са сигурни за точното предназначение на шиповете. Възможно е да са били за предупреждение и отблъскване на потенциални хищници, макар че дължината и дебелината им са такива, че вероятно биха били чупливи. Но ако са били покрити с тънка кератинова обвивка, подобно на рогата на някои днешни бозайници, това би им придало допълнителна здравина. Разбира се, възможно е да са имали и съвсем различна функция – например да помагат при охлаждането на тялото.

Макар откритият вид да носи със себе си въпроси, на които трудно може да бъде отговорено, той допринася и за получаването на още по-пълна картина за живота на тези истински господари на Земята просъществували стотици милиони години, преди поредица от злощастни събития да ги заличи от сцената на живота…, проправяйки път на бозайниците и на нас.


Източник: www.news.com.au

Снимки: Jorge A. González; Scientific Reports, Gallina et al., 2019; CONICET

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори