Астрономи откриха останки от първите звезди във Вселената


Астрономи откриха древни газови облаци, които вероятно са ключ към първите звезди във Вселената.

Първите звезди са започнали живота си преди около 13 милиарда години и са се състояли само от водород и хелий — най-простите елементи. При процесите на ядрен синтез и експлозията в края на живота им са се образували по-тежки елементи като въглерод, кислород, магнезий, а на по-късен етап — и метали, които са обогатили заобикалящия ги газ и са дали началото на следващите поколения звезди.

Изследователите са използвали телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория, за да наблюдават газови облаци, които се намират на около 13 милиарда светлинни години от Земята. Чрез анализ на светлината от близките квазари – изключително ярки обекти, захранвани от свръхмасивни черни дупки – те са успели да определят химическия състав на газовите облаци. Данните сочат, че в облаците има много ниско съдържание на желязо и други метали, но високо съдържание на въглерод, кислород и магнезий — точно съставките, които биха останали след експлозивния край на древните звезди.

Смята се, че първите звезди са били много масивни и с кратък живот, завършващ с мощни експлозии на свръхнови, разпръскващи ядрената им пепел в космоса. Тези експлозии са предизвикали и образуването на нови звезди от обогатения газ — процес, продължаващ и до днес. Изучавайки останките от първите звезди, астрономите се надяват да научат повече за това как те са оформили ранната Вселена и как са повлияли на формирането на галактики като нашия Млечен път.


Източник: The Astrophysical Journal

Снимка: ESO/L. Calçada, M. Kornmesser

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори