Светът след 2030 г. – подложен на опустошителни бедствия заради глобалното затопляне, ако спешно не вземем мерки


Правителствата по света имат малко над десетилетие да извършат „светкавични, дълбоки и безпрецедентни промени във всички аспекти на обществото“, казва нов доклад на ООН.

Тревожният доклад е изготвен от Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП) на ООН и отразява тревогите на глобалната научна общност от постоянното повишаване на средната температура на планетата ни.

От десетилетия учените алармират, че е достатъчно повишение от само 1,5 ºС на глобалната средна температура, за да се отприщи истински климатичен ад – горещи вълни и по-горещи лета в едни точки на света и нечуван мраз на други; повишаване на морските равнища; необичайно поройни дъждове, водещи до опустошителни наводнения и още, и още…

Планетата ни вече е изпълнила немалка част от това „изискване“ за катастрофа – остава ни само половин градус до критичната граница.

Ако искаме да запазим затоплянето в рамките на тези критични 1,5 ºС, трябва да намерим начин до 2030 г. да намалим с 45% глобалните нетни емисии на въглероден диоксид спрямо нивата от 2010 г. За да бъде постигнато това ще са необходими осезателни промени в енергетиката, промишлеността, строителството, транспорта…


Източник: IPCC

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори