Нов екзоскелет в помощ на параплегиците


Френската компания Wandercraft представи обновен вариант на произвеждания от нея екзоскелет  Atalante, който да подпомогне параплегиците да върнат поне част от способността си за движение.

Параплегията е форма на частична парализа, най-често дължаща се на увреждане на главния или гръбначния мозък, при която е възпрепятствано движението на долните крайници. В световен мащаб засегнатите от нея са десетки милиони. През последните години все по-често се експерименти с използването на екзоскелети – специализирани носими роботи, които се „обличат“ от пациента и подпомагат ходенето и други моторни дейности.

Гореспоменатият екзоскелет Atalante наскоро получи сертификат по линия на Регламента за медицински изделия в Европа, което ще позволи бъдещата му по-широка употреба.

Atalante има способността да самобалансира, което в даден бъдещ момент ще позволи устройството да се използва напълно самостоятелно, без нужда от терапевт. Понастоящем то все още не е получило одобрение за подобен начин на използване. Освен тази му способност, екзоскелетът разполага и с дистанционно управление, както и с приложение, което позволява на пациента и лекаря в реално време да извършват корекции в движенията му. В допълнение носимия робот има и възможност за бърза замяна на батериите, което от своя страна го прави подходящ за продължителна употреба.

Веднъж „облечено“, устройството автоматично генерира оптимални настройки, според морфологията на всеки пациент. Това позволява ходене с регулируеми скорост, стъпка, център на тежестта и необходимо усилие за придвижване. Зад тези възможности стоят цял куп сензори и сложен софтуер, извършващ множество корекции в реално време.

Крайната цел на Wandercraft е персонален екзоскелет, който може да се използва като помощно устройство у дома или на улицата. В изпълнение на тази си цел компанията наскоро получи допълнително финансиране в размер на $45 милиона, с помощта на което ще се ускори разработката на нови и усъвършенстването на съществуващите подобни устройства.


Източник: Wandercraft

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори