Суперлещи позволяват наблюдението на вируси


Учени от Багнорският университет, Уелс, създадоха нови „суперлещи“, с които преодоляват досега съществуващите ограничения колко малки обекти могат да бъдат наблюдавани във видимия спектър.

Традиционните лещи, използвани в микроскопите имат ограничения, произтичащи от физичните закони – те могат да се фокусират върху обекти, които не са по-малки от половината на дължината на вълната на светлината, с която обектите се наблюдават. Това поставя ограничение най-малките видими обекти да са около 200 нанометра (една милиардна част от метъра). Но с помощта на нова технология, това ограничение пада до едва 45 нанометра, а може би и по-малко!

Новите лещи са изградени от милиони микроскопични сфери от титанов диоксид,  всяка с размер от 15 нанометра. Обектът, който трябва да бъде наблюдаван се покрива с такива сфери. Всяка сфера деформира светлината и разпръсква светлинния поток, създавайки голям брой лъчи. В съвкупността си милионите сфери усилват светлината в достатъчна степен и действат като леща, като по този начин правят възможно наблюдението на изключително малки обекти.

Използвайки новата техника, учените ще могат да наблюдават вируси и бактерии, които досега са били невидими за съществуващите микроскопи. Друго приложение, е че ще могат в реално време да наблюдават как дадено лекарство влияе на определен вирус.

Предимство на суперлещите от титанов оксид е, че материалът е евтин и достъпен, което ще позволи на учените бързо да могат да се възползват от откритието.


Източник: advances.sciencemag.org

Снимка: Fan et al.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори