Нова техника ни позволява да видим живи проби с големина от 13 нанометра!


Австралийски учени разработиха нова техника за микроскопски наблюдения, с помощта на която могат да бъдат наблюдавани живи образци 10 пъти по-малки от възможното досега!

Досега надничането в света на възможно най-малкото изискваше използването на мощни лазери. Те консумират сериозни количества енергия, имат цена от порядъка на милиони и не на последно място – топлината, която отделят води до унищожаването на живите образци в процеса на наблюдението. Но новата техника не страда от тези проблеми.

При нея се използват наночастици, които влизат в ролята на микроскопични молекулярни сонди, осветяващи наблюдаваната структура. Тези частици са толкова малки, че позволяват да се наблюдават живи проби с размери от едва 13 нанометра. За сравнение – средната дебелина на човешки косъм е… 75 000 нанометра!

При извършването на наблюдението наночастиците се комбинират и с използването на маломощен инфрачервен лазер.

Освен че опростява специализираната техника за наблюдение, този нов метод е и  много по-евтин за реализиране от досега съществуващите. С негова помощ учените се надяват да са в състояние да виждат още по-надълбоко в живите организми, където господари на живота са протеините, антителата и ензимите.


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори