Нова надежда в борбата с Алцхаймер


Учени потвърдиха отдавна подозирана връзка между намаляващите нива на глюкоза в мозъка и първите стадии на болестта на Алцхаймер. Възможността за предотвратяване на това е може би е на хоризонта.

В новото си изследване, публикувано в изданието „Translational Psychiatry“, учените доказват, че намаляващите нива на глюкоза в мозъка директно водят до влошаване на когнитивните способности, което по-късно прераства в Алцхаймер. Те смятат, че имат решение как да спрат този процес.

Ключов се оказва протеин, наречен р38, който естествено се произвежда в тялото, когато са налице намалени нива на глюкоза. При проведени опити с лабораторни мишки, учените са установили, че животните, при които изкуствено е засилено производството на този протеин, имат много по-леки последици от намалените нива на глюкоза в мозъка спрямо нелекуваните.

Намирането на средство за лечение или за осезателно ограничаване развитието на болестта, ще подобри неизмеримо животите на огромен брой хора. По данни от 2016 г. броят на диагностицираните хора с Алцхаймер е почти 44 милиона в световен мащаб, като учените предполагат, че едва 1 от всеки 4 случаи на болестта е диагностициран!


Източник: www.eurekalert.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори